IMG_0682.jpeg

DOOMSDAY CLOCK: Η ώρα της… «Αποκάλυψης»

December 5th, 2019

Το ρολόι της «Αποκάλυψης» ή διεθνώς γνωστό και με τον όρο “Doomsday Clock” είναι μία συμβολική κατασκευή που απεικονίζει μόνο το τελευταίο τέταρτο της ώρας και αποδίδει εικονικά την αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή του κόσμου που οι ίδιοι άνθρωποι προκαλούν για τους εαυτούς τους, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα είδη σε αυτόν τον πλανήτη. Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1947 από μία ομάδα επιστημόνων της ατομικής φυσικής, τους Bulletin of the Atomic Scientists. Από τότε, και κάθε αρχή του επόμενου έτους, οι επιστήμονες αυτοί δημοσιεύουν σε όλο τον πλανήτη το κατά πόσο κοντά στην συντέλεια του κόσμου φτάσαμε ανάλογα με την προηγούμενη ετήσια ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο προβλεπτικός χαρακτήρας του ρολογιού είναι, ασφαλώς, μία μεταφορά, ωστόσο, δεν παύει να καταδεικνύει περίτρανα την τραγική θέση στην οποία καθιστά ο άνθρωπος τον εαυτό του μέσα από δικές του ενέργειες.

Φέτος, το 2019 (όπως και πέρυσι) η «ώρα έδειξε» 11:58, δύο μόλις λεπτά, δηλαδή, πριν από την μαζική μας εξαφάνιση. Τέτοια δυσάρεστη επισήμανση στο εν λόγω ρολόι έχει να φανεί από τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου (!) και συγκεκριμένα το 1953. Η ένδειξη αυτής της ώρα επήλθε λόγω των 2 μεγαλύτερων σύγχρονων απειλών σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή των πυρηνικών όπλων και της κλιματικής αλλαγής.Και τα δύο με τον τρόπο τους υπονομεύουν την δημοκρατία που με τόσο κόπο κερδήθηκε για να υπάρχει ανάμεσα στις σημερινές μας κοινωνίες· τα πυρηνικά όπλα από την μια εγκαθιδρύουν σταδιακά την βιοτρομοκρατία και η κλιματική αλλαγή εγείρει ζητήματα κλιματικής δικαιοσύνης. Ο Jerry Brown, μέλος των Bulletin of theAtomic Scientists, χαρακτηριστικά αναφέρει ότι όσο διαιωνίζουμε τις παραπάνω απειλές τόσο προσεγγίζουμε στο σημείο του να βιώσουμε ημέρες που ανθρώπινος νους δεν έχει φανταστεί μέχρι τώρα. « Είναι σα να παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με το ζήτημα της ανθρωπότητας», δήλωσε ο κ. Brown.

Μία επιστήμονας του MIT, η Susan Solomon, ανέφερε ότι η επόμενη δεκαετία κρίνεται, οπωσδήποτε, νευραλγικής σημασίας καθώς, εάν μέσα σε αυτήν δεν μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές των ρύπων μας, θα αναγκαστούμε να ζήσουμε σε έναν εντελώς ανεπιθύμητο κόσμο. Και το «θέμα» είναι ότι έχουμε σχεδόν «ξεμείνει» από χρόνο!

Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά ότι είμαστε πολύ κοντά στο να εισχωρήσουμε σε μια πλανητική τροχιά με ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ επιπτώσεις, είτε αυτές αφορούν στο πολιτισμικό μας οικοδόμημα είτε στα φυσικά οικοσυστήματα που μας περιβάλλουν. Και δεν υπάρχει καμία σημαντική διαφορά στο αν το Doomsday Clock δείχνει 2 λεπτά πριν τα «μεσάνυχτα», 7 λεπτά ή 17…! Ας μη μείνουμε, λοιπόν, απλοί θεατές της «ώρας»…

Πηγή Άντλησης Πληροφοριών:https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2019/01/24/doomsday-clock-how-close-we-midnight/2666319002/

Δείτε σχετικό εποπτικό υλικό εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=KMhRPlgL1-U

του Nickolas Sintel